
Likopēns
Likopēns ir dabiski augļos un dārzeņos sastopama bioloģiski aktīva viela, kas izceļas ar antioksidanta īpašībām un piešķir tiem sarkanu krāsu. Tas ir pigments, kas pieder karotinoīdu grupai. Likopēns atrodams tomātos, arbūzos, sarkanos apelsīnos, rozā greipfrūtos, aprikozēs un mežrozītēs. Papildinājumos esošo likopēnu organismam ir tikpat viegli izmantot kā likopēnu, kas atrodams pārtikā. Likopēns ir drošs lietošanai. Likopēna papildinājumus, kas satur līdz 120 mg likopēna, var droši lietot līdz vienam gadam.
Veselības ieguvumi
Likopēnam piemīt spēcīga antioksidanta iedarbība. Antioksidanti aizsargā organismu no brīvo radikāļu nodarītās kaitējuma. Kad brīvo radikāļu daudzums pārsniedz antioksidantu līmeni, var rasties oksidatīvs stress. Šis stress ir saistīts ar noteiktu hronisku slimību, piemēram, vēža, diabēta, sirds un asinsvadu slimību, kā arī neirodeģeneratīvo slimību attīstību. Pētījumi liecina, ka likopēna antioksidanta īpašības var palīdzēt uzturēt brīvo radikāļu līdzsvaru un aizsargāt organismu no dažām nopietnām slimībām. Spēcīga likopēna antioksidanta iedarbība var novērst vai palēnināt dažu vēža veidu attīstību. Diēta, kurā ir daudz likopēna, var palīdzēt novērst prostatas, plaušu, krūts vai nieru vēža attīstību, tomēr, lai to apstiprinātu, nepieciešami papildu pētījumi ar cilvēkiem. Tāpat stipras likopēna antioksidanta īpašības var palīdzēt uzlabot asins lipīdu profilu un samazināt sirds un asinsvadu slimību risku. Tomēr zinātniskie dati šajā jomā ir pretrunīgi un nepietiekami, tāpēc nav iespējams droši apgalvot efektīvu likopēna ietekmi uz sirds un asinsvadu rādītājiem. Pētījumi rāda, ka likopēns var palīdzēt stiprināt ādas aizsardzību pret ultravioletajiem stariem, tomēr šis augu pigments neaizstāj saules aizsardzības līdzekļus. Tāpat likopēns iespējams palīdz mazināt sāpes un tam ir pozitīva ietekme uz acīm, smadzenēm, kauliem un muskuļu traumām, taču, lai apstiprinātu šos rezultātus, nepieciešami papildu pētījumi ar cilvēkiem.
Saskare ar citiem komponentiem
Beta-karotīna, kalcija un luteīna lietošana kopā ar likopēnu var mainīt likopēna daudzumu, ko organisms uzsūc no zarnām. Lietojot ārstniecības augus un papildinājumus, kas palēnina asins recēšanu (krustnagliņas, ķiplokus, ingveru, ženšenu u.c.) kopā ar likopēnu, var palielināties asiņošanas risks. Tas notiek tāpēc, ka likopēns arī var veicināt asins recēšanas palēnināšanos. Likopēna papildinājumi var nederēt arī grūtniecēm un tiem, kas lieto noteiktu veidu medikamentus.
- Ardawi, M. S. M., Badawoud, M. H., Hassan, S. M., Rouzi, A. A., Ardawi, J. M., AlNosani, N. M., ... & Mousa, S. A. (2016). Lycopene treatment against loss of bone mass, microarchitecture and strength in relation to regulatory mechanisms in a postmenopausal osteoporosis model. Bone, 83, 127-140.
- Ascenso, A., Pedrosa, T., Pinho, S., Pinho, F., Oliveira, J. M. P., Cabral Marques, H., ... & Santos, C. (2016). The effect of lycopene preexposure on UV-B-irradiated human keratinocytes. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2016.
- Bhardwaj, M., & Kumar, A. (2016). Neuroprotective effect of lycopene against PTZ‐induced kindling seizures in mice: possible behavioural, biochemical and mitochondrial dysfunction. Phytotherapy Research, 30(2), 306-313.
- Burton-Freeman, B. M., & Sesso, H. D. (2014). Whole food versus supplement: comparing the clinical evidence of tomato intake and lycopene supplementation on cardiovascular risk factors. Advances in Nutrition, 5(5), 457-485.
- Cheng, H. M., Koutsidis, G., Lodge, J. K., Ashor, A. W., Siervo, M., & Lara, J. (2019). Lycopene and tomato and risk of cardiovascular diseases: A systematic review and meta-analysis of epidemiological evidence. Critical reviews in food science and nutrition, 59(1), 141-158.
- Di Pietro, N., Di Tomo, P., & Pandolfi, A. (2016). Carotenoids in cardiovascular disease prevention. JSM Atheroscler, 1(1), 1002.
- Fiedor, J., & Burda, K. (2014). Potential role of carotenoids as antioxidants in human health and disease. Nutrients, 6(2), 466-488.
- Hajhashemi, V., Vaseghi, G., Pourfarzam, M., & Abdollahi, A. (2010). Are antioxidants helpful for disease prevention?. Research in pharmaceutical sciences, 5(1), 1.
- Qu, M., Jiang, Z., Liao, Y., Song, Z., & Nan, X. (2016). Lycopene prevents amyloid [beta]-induced mitochondrial oxidative stress and dysfunctions in cultured rat cortical neurons. Neurochemical research, 41(6), 1354-1364.
- Riccioni, G. (2009). Carotenoids and cardiovascular disease. Current atherosclerosis reports, 11(6), 434-439.
- Rowles, J. L., Ranard, K. M., Smith, J. W., An, R., & Erdman, J. W. (2017). Increased dietary and circulating lycopene are associated with reduced prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis. Prostate cancer and prostatic diseases, 20(4), 361-377.
- Scarmo, S., Cartmel, B., Lin, H., Leffell, D. J., Welch, E., Bhosale, P., ... & Mayne, S. T. (2010). Significant correlations of dermal total carotenoids and dermal lycopene with their respective plasma levels in healthy adults. Archives of biochemistry and biophysics, 504(1), 34-39.
- Schleicher, M., Weikel, K., Garber, C., & Taylor, A. (2013). Diminishing risk for age-related macular degeneration with nutrition: a current view. Nutrients, 5(7), 2405-2456.