0

Inulīns

Sapiens laboratorija


Inulīns

Inulīns – homopolisaharīds, ko izmanto fruktozes ražošanai, kā arī dažu augu uzkrājums enerģijas rezervju palielināšanai. Inulīna šķiedras ir zemu kaloriju un nepieciešamas labas veselības uzturēšanai, jo tās palēnina ogļhidrātu nonākšanu asinīs. Šķiedrvielas ir ūdenī šķīstošas, tāpēc, izšķīstot kuņģī, tās palielina sāta sajūtu, samazina holesterīna uzsūkšanos un pozitīvi ietekmē gremošanu. Pateicoties savām īpašībām, inulīns ir piemērots cilvēkiem ar cukura diabētu. Inulīns dabīgi sastopams tādos pārtikas produktos kā cikorijas saknes, artišoki, agaves, sparģeļi, banāni, ķiploki, pori, kvieši, sīpoli u.c. Pētījumi liecina, ka inulīns var uzlabot kalcija uzsūkšanos un, palielinot zarnu baktēriju daudzumu, palīdz veidot labvēlīgu zarnu vidi, pozitīvi ietekmējot mikrobiotu. Labvēlīga zarnu mikrobiotas darbība nodrošina organisma imūnsistēmas pareizu funkcionēšanu. 2015. gada Smith un citu pētījuma dati rāda, ka cilvēki, kuri lietoja inulīnu kā uztura bagātinātāju, jutās laimīgāki, izjuta mazāku izsalkumu un lielāku sāta sajūtu, salīdzinot ar tiem, kas lietoja placebo. Inulīns ir īpaši vērtīgs savā uzturšķiedru saturā un daudzveidīgajā iedarbībā uz veselību. Tomēr lietojot inulīnu, ļoti svarīgi ir sekot līdzi uzņemtā ūdens daudzumam, lai tas būtu pietiekams.

  • Krupa-Kozak U, Swiątecka D, Bączek N, Brzóska MM. Inulīns un fruktooligosaharīdi ietekmē kalcija uzņemšanu un absorbciju no kalcijam bagātinātas bezglutēna maizes in vitro. Food Funct. 2016 Apr;7(4):1950-8.
  • Guess ND, Dornhorst A, Oliver N, Frost GS. Randomizēts apgrieztā secībā pētījums: inulīna ietekme uz glikozes homeostāzi prediabēta apakštipos. Ann Nutr Metab. 2016;68(1):26-34.
  • Kunzmann, A. T. u.c. Uztura šķiedru uzņemšana un resnās zarnas vēža risks Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial pētījumā. American Journal of Clinical Nutrition, 2015.
  • Smith, Andrew u.c. Akūto efektu pētījums par oligofruktozes bagātinātu inulīnu subjektīvai labsajūtai, noskaņojumam un kognitīvajai darbībai. Nutrients, 7(11), 8887–8896. 2015.