0

Spanijas šalgriežu sēklas

Sapiens laboratorija


Spanijas šalgriežu sēklas

Unikālā čia sēklu uzturvērtība un īpašības tiek novērtētas visā pasaulē. Šīs sēklas var lietot kopā ar dažāda veida ēdieniem vai pārtikas piedevām. Visā pasaulē novērtētās čia sēklas īpaši labi der ēdienu bagātināšanai ar uztura šķiedrvielām. Lielākā daļa ogļhidrātu čia sēklās ir uztura šķiedrvielas, kas palīdz nodrošināt pareizu gremošanas trakta darbību. Pētījumi rāda, ka čia sēklu lietošana var samazināt cukura līmeņa svārstības asinīs pēc augsta ogļhidrātu satura ēdiena, kas ir īpaši svarīgi cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu. Turklāt šo veselīgo produktu ir viegli iekļaut ikdienas uzturā, un regulāra lietošana saistīta ar tauku audu samazināšanos!

Tātad, kādas svarīgas vielas satur čia sēklas?

  • Šķiedrvielas;
  • Omega-3 taukskābes;
  • Augstas kvalitātes olbaltumvielas;
  • Vitamīni;
  • Minerālvielas;
  • Antioksidanti.

Čia sēklu lietošana palīdz aizsargāt pret:

  • Sirds un asinsvadu slimībām un diabētu;
  • Gremošanas sistēmas traucējumiem;
  • Dažādām hroniskām iekaisuma reakcijām organismā.
  • Martínez-Cruz O, Paredes-López O. Phytochemical profile and nutraceutical potential of chia seeds (Salvia hispanica L.) by ultra high performance liquid chromatography. J Chromatogr A. 2014 Jun 13;1346:43-8. doi: 10.1016/j.chroma.2014.04.007. Epub 2014 Apr 13. PMID: 24811150.
  • E. Reyes-Caudillo; A. Tecante; M.A. Valdivia-López (2008). Dietary fibre content and antioxidant activity of phenolic compounds present in Mexican chia (Salvia hispanica L.) seeds. , 107(2), 656–663. doi:10.1016/j.foodchem.2007.08.062
  • Vázquez-Ovando Alfredo; Rosado-Rubio Gabriel; Chel-Guerrero Luis; Betancur-Ancona David (2009). Physicochemical properties of a fibrous fraction from chia (Salvia hispanica L.). , 42(1), 0–173. doi:10.1016/j.lwt.2008.05.012
  • Sandoval-Oliveros MR, Paredes-López O. Isolation and characterization of proteins from chia seeds (Salvia hispanica L.). J Agric Food Chem. 2013 Jan 9;61(1):193-201. doi: 10.1021/jf3034978. Epub 2012 Dec 28. PMID: 23240604.
  • Leidy, H. J., Tang, M., Armstrong, C. L., Martin, C. B., & Campbell, W. W. (2011). The effects of consuming frequent, higher protein meals on appetite and satiety during weight loss in overweight/obese men. Obesity (Silver Spring, Md.), 19(4), 818–824. https://doi.org/10.1038/oby.2010.203
  • Vuksan V, Jenkins AL, Brissette C, Choleva L, Jovanovski E, Gibbs AL, Bazinet RP, Au-Yeung F, Zurbau A, Ho HV, Duvnjak L, Sievenpiper JL, Josse RG, Hanna A. Salba-chia (Salvia hispanica L.) in the treatment of overweight and obese patients with type 2 diabetes: A double-blind randomized controlled trial. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2017 Feb;27(2):138-146. doi: 10.1016/j.numecd.2016.11.124. Epub 2016 Dec 9. PMID: 28089080.
  • Nieman DC, Gillitt N, Jin F, Henson DA, Kennerly K, Shanely RA, Ore B, Su M, Schwartz S. Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation. J Altern Complement Med. 2012 Jul;18(7):700-8. doi: 10.1089/acm.2011.0443. PMID: 22830971.