0

Smaržīgais rozmarīns

Sapiens laboratorija


Smaržīgais rozmarīns

Rozmarīns — garšaugs un ārstniecības augs, plaši izplatīts Vidusjūras reģionā. Rozmarīns (Rosmarinus officinalis) tradicionāli tiek izmantots gremošanas sistēmas darbības uzlabošanai un iekaisumu novēršanai organismā. Rozmarīnos ir daudz karnozola — ķīmiskas vielas, kas atbild par šī auga antioksidatīvajām īpašībām. Zinātniskie pētījumi rāda, ka regulāra rozmarīna lietošana var pozitīvi ietekmēt žults vielmaiņu, kas ir īpaši svarīgi, runājot par pareizu tauku metabolismu. Uzlabojot žults ražošanas procesus žultspūslē un palīdzot regulēt zarnu mikrofloru, rozmarīns veicina peristaltikas uzlabošanos. Pareiza zarnu peristaltika uzlabo vērtīgo uzturvielu uzsūkšanos un palīdz samazināt vai novērst organisma piesārņojumu ar toksīniem. Tāpat dažādi zinātniskie pētījumi norāda uz rozmarīna pozitīvo ietekmi uz aknu fermentu regulēšanu. Citi pazīstami rozmarīna ieguvumi veselībai:

  • Kortizola līmeņa regulēšana organismā;
  • Kognitīvo procesu atbalsts;
  • Ietekme uz stresu, garastāvokļa uzlabošana;
  • Imūnsistēmas stiprināšana.

Rozmarīns izceļas ar daudzveidīgu veselības ieguvumu klāstu, tādēļ šobrīd ir daudzu pētījumu objekts.

  • Sayorwan, W., Ruangrungsi, N., Piriyapunyporn, T., Hongratanaworakit, T., Kotchabhakdi, N., & Siripornpanich, V. (2013). Effects of inhaled rosemary oil on subjective feelings and activities of the nervous system. Scientia pharmaceutica, 81(2), 531–542. https://doi.org/10.3797/scipharm.1209-05
  • Ozarowski M, Mikolajczak PL, Bogacz A, Gryszczynska A, Kujawska M, Jodynis-Liebert J, Piasecka A, Napieczynska H, Szulc M, Kujawski R, Bartkowiak-Wieczorek J, Cichocka J, Bobkiewicz-Kozlowska T, Czerny B, Mrozikiewicz PM. Rosmarinus officinalis L. leaf extract improves memory impairment and affects acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase activities in rat brain. Fitoterapia. 2013 Dec;91:261-271. doi: 10.1016/j.fitote.2013.09.012. Epub 2013 Sep 27. PMID: 24080468.
  • Pengelly A, Snow J, Mills SY, Scholey A, Wesnes K, Butler LR. Short-term study on the effects of rosemary on cognitive function in an elderly population. J Med Food. 2012 Jan;15(1):10-7. doi: 10.1089/jmf.2011.0005. Epub 2011 Aug 30. PMID: 21877951.
  • Benzie, I., & Wachtel-Galor, S. (Eds.) (2011). Herbal medicine: Biomolecular and clinical aspects (2nd ed.). Boca Raton, Florida: CRC Press.