0

Ingvers

Sapiens laboratorija


Ingvers

Šodien ingvers ir plaši izplatīts visā pasaulē, taču tā dzimtene tiek uzskatīta par Rietumu Indijas reģioniem un Dienvidaustrumu Āziju. Ingvera saknē atrodams īpašu īpašību fitohēmisks fenola savienojums – gingerols. Tieši šīs vielas dēļ ingvera garša ir asa un dedzinoša. Tāpat, pateicoties lielajam gingerola daudzumam, kam piemīt ļoti spēcīga antioksidanta iedarbība, ingvers kļūst par lielisku izvēli, lai mazinātu dažādas oksidatīvā stresa izraisītas un citas iekaisuma reakcijas mūsu organismā. Balstoties uz zinātniskiem pētījumiem, šodien varam izcelt daudzveidīgo ingvera labumu veselībai. Piemēram, vislabāk pazīstamas ir ingvera īpašības, kas uzlabo gremošanu un mazina nelabumu. Pateicoties ļoti stiprai antioksidanta iedarbībai un lieliskai uzturvērtībai, ingvers tiek augsti novērtēts dietologu un uztura speciālistu vidū visā pasaulē.

Ingvera labvēlīgās īpašības var palīdzēt aizsargāties pret:

  • Sirds un asinsvadu slimībām;
  • Gremošanas un kuņģa darbības traucējumiem;
  • Dažām baktēriju infekcijām un hroniskām iekaisuma slimībām organismā;
  • Dažām onkoloģiskām slimībām un diabētu;
  • Menstruāciju sāpēm;
  • Dažādas izcelsmes nelabumu;
  • Kognitīvo spēju zudumu un Alcheimera slimību.

Tāpat pētījumi rāda, ka regulāra ingvera lietošana var mazināt osteoartrīta simptomus.

  • Anh, N. H., Kim, S. J., Long, N. P., Min, J. E., Yoon, Y. C., Lee, E. G., Kim, M., Kim, T. J., Yang, Y. Y., Son, E. Y., Yoon, S. J., Diem, N. C., Kim, H. M., & Kwon, S. W. (2020). Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. Nutrients, 12(1), 157. https://doi.org/10.3390/nu12010157
  • Soltani, E., Jangjoo, A., Afzal Aghaei, M., & Dalili, A. (2017). Effects of preoperative administration of ginger (Zingiber officinale Roscoe) on postoperative nausea and vomiting after laparoscopic cholecystectomy. Journal of traditional and complementary medicine, 8(3), 387–390. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2017.06.008
  • Wang S, Zhang C, Yang G, Yang Y. Biological properties of 6-gingerol: a brief review. Nat Prod Commun. 2014 Jul;9(7):1027-30. PMID: 25230520.
  • Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. International journal of preventive medicine, 4(Suppl 1), S36–S42.
  • Marx W, Ried K, McCarthy AL, Vitetta L, Sali A, McKavanagh D, Isenring L. Ginger-Mechanism of action in chemotherapy-induced nausea and vomiting: A review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jan 2;57(1):141-146. doi: 10.1080/10408398.2013.865590. PMID: 25848702.
  • Lindblad, A. J., & Koppula, S. (2016). Ginger for nausea and vomiting of pregnancy. Canadian family physician Medecin de famille canadien, 62(2), 145.
  • V. Ebrahimzadeh Attari; A. Ostadrahimi; M. Asghari Jafarabadi; S. Mehralizadeh; S. Mahluji (2016). Changes of serum adipocytokines and body weight followingZingiber officinalesupplementation in obese women: a RCT. European Journal of Nutrition, 55(6), 2129–2136. doi:10.1007/s00394-015-1027-6
  • Nikkhah Bodagh, M., Maleki, I., & Hekmatdoost, A. (2018). Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food science & nutrition, 7(1), 96–108. https://doi.org/10.1002/fsn3.807