
Vidusjūras reģionā olīvkoka lapas tradicionāli tiek izmantotas kā diētas sastāvdaļa vai kā medikamentu un uztura bagātinātāju komponenti. Olīvu lapās ir daudz organismam noderīgu savienojumu, piemēram, oleaceīns un oleuropeīns, ko sauc par polifenoliem. Polifenoli ir dabiskas vielas, kas atrodas augos un kurām piemīt spēcīgas antioksidanta īpašības. Veiktie pētījumi liecina, ka tie var palīdzēt aizsargāties pret daudzām hroniskām neinfekcijas slimībām, piemēram, sirds un asinsvadu slimībām vai onkoloģiskām saslimšanām. Polifenolu savienojumi, kas atrodas olīvu lapu ekstraktos, var sniegt vairākas veselības priekšrocības. Piemēram, tie var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni un asinsspiedienu, kā arī atbalstīt svara samazināšanu. Veiktie zinātniskie pētījumi uz dzīvniekiem un cilvēkiem atklāj arvien vairāk polifenolu iespējamo labumu organismam. Olīvu lapu ekstrakts, pateicoties savām labvēlīgajām īpašībām, bieži tiek izmantots mūsdienu uztura bagātinātāju ražošanā veselībai un skaistumam.
- Susalit E, Agus N, Effendi I, Tjandrawinata RR, Nofiarny D, Perrinjaquet-Moccetti T, Verbruggen M. Olive (Olea europaea) leaf extract effective in patients with stage-1 hypertension: comparison with Captopril. Phytomedicine. 2011 Feb 15;18(4):251-8. doi: 10.1016/j.phymed.2010.08.016. Epub 2010 Oct 30. PMID: 21036583.
- Lockyer S, Rowland I, Spencer JPE, Yaqoob P, Stonehouse W. Impact of phenolic-rich olive leaf extract on blood pressure, plasma lipids and inflammatory markers: a randomised controlled trial. Eur J Nutr. 2017 Jun;56(4):1421-1432. doi: 10.1007/s00394-016-1188-y. Epub 2016 Mar 7. PMID: 26951205; PMCID: PMC5486627.
- Hadrich F, Mahmoudi A, Bouallagui Z, Feki I, Isoda H, Feve B, Sayadi S. Evaluation of hypocholesterolemic effect of oleuropein in cholesterol-fed rats. Chem Biol Interact. 2016 May 25;252:54-60. doi: 10.1016/j.cbi.2016.03.026. Epub 2016 Mar 23. PMID: 27019295.
- Kuem N, Song SJ, Yu R, Yun JW, Park T. Oleuropein attenuates visceral adiposity in high-fat diet-induced obese mice through the modulation of WNT10b- and galanin-mediated signalings. Mol Nutr Food Res. 2014 Nov;58(11):2166-76. doi: 10.1002/mnfr.201400159. Epub 2014 Sep 16. PMID: 25104077.
- Olmez E, Vural K, Gok S, Ozturk Z, Kayalar H, Ayhan S, Var A. Olive Leaf Extract Improves the Atherogenic Lipid Profile in Rats Fed a High Cholesterol Diet. Phytother Res. 2015 Oct;29(10):1652-7. doi: 10.1002/ptr.5445. Epub 2015 Aug 29. PMID: 26328503.
- Perrinjaquet-Moccetti T, Busjahn A, Schmidlin C, Schmidt A, Bradl B, Aydogan C. Food supplementation with an olive (Olea europaea L.) leaf extract reduces blood pressure in borderline hypertensive monozygotic twins. Phytother Res. 2008 Sep;22(9):1239-42. doi: 10.1002/ptr.2455. PMID: 18729245.
- de Bock M, Derraik JG, Brennan CM, Biggs JB, Morgan PE, Hodgkinson SC, Hofman PL, Cutfield WS. Olive (Olea europaea L.) leaf polyphenols improve insulin sensitivity in middle-aged overweight men: a randomized, placebo-controlled, crossover trial. PLoS One. 2013;8(3):e57622. doi: 10.1371/journal.pone.0057622. Epub 2013 Mar 13. PMID: 23516412; PMCID: PMC3596374.