
Dzērveņu, to sulas un kaltētu ogu pulvera lietošana ir saistīta ar daudzpusīgu ieguvumu veselībai. Dzērvenēs, kā arī uztura bagātinātājos vai pārtikas piedevās, kurās tiek izmantotas dzērvenes, ir ļoti augsts antioksidantu līmenis. Antioksidanti aizsargā organismu no brīvajiem radikāļiem, kas saistīti ar dažādām hroniskām slimībām.
Dzērveņu priekšrocības:
- Labāka sirds veselība: regulāra dzērveņu lietošana ir saistīta ar augstāku augsta blīvuma lipoproteīnu (ABL), kas pazīstams kā "labais" holesterīns, līmeni asinīs.
- Aizsardzība pret kuņģa čūlām: pētījumi liecina, ka noteiktas dzērvenēs esošas vielas var palīdzēt novērst H. pylori baktēriju infekcijas kuņģī, tādējādi samazinot kuņģa čūlas risku.
- Glikozes līmeņa kontrole asinīs: regulāra dzērveņu lietošana var palīdzēt novērst cukura diabēta attīstību.
- Veselīgāki zobi un smaganas: labvēlīgās pretiekaisuma vielas un to savienojumi palīdz cīnīties ne tikai ar urīnceļu infekcijām, bet arī samazina mutes dobuma un smaganu slimību risku.
- Imūnsistēmas darbība: dzērvenēs esošie savienojumi var stiprināt imunitāti un mazināt dažus saaukstēšanās simptomus.
- Chew B, Mathison B, Kimble L, McKay D, Kaspar K, Khoo C, Chen CO, Blumberg J. Hroniska zemas kaloriju un bagātīgas polifenolu dzērveņu dzēriena lietošana mazina iekaisumu un uzlabo glikozes regulāciju un ABL holesterīna līmeni liekā svara cilvēkiem: randomizēts kontrolēts pētījums. Eur J Nutr. 2019 Apr;58(3):1223-1235. doi: 10.1007/s00394-018-1643-z. Epub 2018 Feb 23. PMID: 29476238; PMCID: PMC6499871.
- Gotteland M, Andrews M, Toledo M, Muñoz L, Caceres P, Anziani A, Wittig E, Speisky H, Salazar G. Helicobacter pylori kolonizācijas modulācija ar dzērveņu sulu un Lactobacillus johnsonii La1 bērniem. Nutrition. 2008 May;24(5):421-6. doi: 10.1016/j.nut.2008.01.007. Epub 2008 Mar 17. PMID: 18343637.
- Novotny JA, Baer DJ, Khoo C, Gebauer SK, Charron CS. Dzērveņu sulas lietošana samazina kardiometaboliskā riska rādītājus, tai skaitā asinsspiedienu un C-reaktīvā proteīna, triglicerīdu un glikozes līmeni asinīs pieaugušajiem. J Nutr. 2015 Jun;145(6):1185-93. doi: 10.3945/jn.114.203190. Epub 2015 Apr 22. PMID: 25904733.
- Howell AB, Foxman B. Dzērveņu sula un antibiotikām rezistentu uroloģisko patogēnu adhēzijas samazināšana. JAMA. 2002 Jun 19;287(23):3082-3. doi: 10.1001/jama.287.23.3082. PMID: 12069670.
- Howell AB, Reed JD, Krueger CG, Winterbottom R, Cunningham DG, Leahy M. A tipa dzērveņu proantocianidīni un uroloģisko patogēnu preadhēzijas aktivitāte. Phytochemistry. 2005 Sep;66(18):2281-91. doi: 10.1016/j.phytochem.2005.05.022. PMID: 16055161.
- Wang CH, Fang CC, Chen NC, Liu SS, Yu PH, Wu TY, Chen WT, Lee CC, Chen SC. Dzērvenes saturošu produktu lietošana urīnceļu infekciju profilaksei riska grupās: sistemātisks pārskats un meta-analīze par randomizētiem kontrolētiem pētījumiem. Arch Intern Med. 2012 Jul 9;172(13):988-96. doi: 10.1001/archinternmed.2012.3004. PMID: 22777630.
- Vostalova J, Vidlar A, Simanek V, Galandakova A, Kosina P, Vacek J, Vrbkova J, Zimmermann BF, Ulrichova J, Student V. Vai augsts proantocianidīnu līmenis ir galvenais dzērveņu efektivitātes faktors atkārtotu urīnceļu infekciju profilaksē? Phytother Res. 2015 Oct;29(10):1559-67. doi: 10.1002/ptr.5427. Epub 2015 Aug 13. PMID: 26268913.
- Luís Â, Domingues F, Pereira L. Vai dzērvenes var palīdzēt samazināt urīnceļu infekciju biežumu? Sistemātisks pārskats ar meta-analīzi un klīnisko pētījumu secīgu analīzi. J Urol. 2017 Sep;198(3):614-621. doi: 10.1016/j.juro.2017.03.078. Epub 2017 Mar 10. PMID: 28288837.
- Vinson JA, Bose P, Proch J, Al Kharrat H, Samman N. Dzērvenes un dzērveņu produkti: spēcīgi antioksidantu avoti in vitro, ex vivo un in vivo apstākļos. J Agric Food Chem. 2008 Jul 23;56(14):5884-91. doi: 10.1021/jf073309b. Epub 2008 Jun 18. PMID: 18558697.