0

Acetil-L-karnitīns

Sapiens laboratorija


Acetil-L-karnitīns

L-karnitīns ir organismā sintezēts aminoskābju atvasinājums, ko bieži lieto kā uztura bagātinātāju. L-karnitīns tiek izmantots svara zaudēšanai un var ietekmēt smadzeņu funkcijas. Tomēr populārie apgalvojumi par papildinājumiem ne vienmēr sakrīt ar zinātniskajiem pierādījumiem. Šajā rakstā apskatīšu L-karnitīna piedevu riskus un ieguvumus, kā arī paskaidrošu, kā šī uzturvielu viela iedarbojas jūsu organismā.

Kas ir L-karnitīns?

Bieži dzirdēts nosaukums, bet vai visi patiešām zina par šo vielu? L-karnitīns ir bioloģiski aktīva karnitīna forma, kas atrodama jūsu organismā, pārtikas produktos (liellopā, putnē, cūkā, zivīs, pienā) un lielākajā daļā piedevu. Pastāv vairākas karnitīna formas: D-karnitīns, propionil-L-karnitīns, acetil-L-karnitīns. Pēdējo bieži dēvē par ALCAR. Lielākajai daļai cilvēku acetil-L-karnitīns ir viena no efektīvākajām formām vispārējai lietošanai.

L-karnitīna funkcija organismā

L-karnitīns spēlē nozīmīgu lomu enerģijas ražošanā un taukskābju pārnesē uz šūnu spēkstacijām – mitohondrijām. Mitohondrijas darbojas kā šūnu dzinēji, sadedzinot šos taukus, lai radītu nepieciešamo enerģiju. Organisms var ražot L-karnitīnu no aminoskābēm lizīna un metionīna. Lai organisms ražotu pietiekamu daudzumu L-karnitīna, nepieciešams pietiekams C vitamīna daudzums. Papildus organismā sintezētajam L-karnitīnam, nelielus daudzumus šī proteīna iegūsiet, ēdot dzīvnieku izcelsmes produktus, piemēram, gaļu vai zivis. Vegāni vai cilvēki ar noteiktām ģenētiskām problēmām var nespēt sintezēt vai iegūt pietiekami daudz L-karnitīna. Tāpēc L-karnitīns ir nosacīti būtiska uzturviela. Aptuveni 98% jūsu L-karnitīna krājumu atrodas muskuļos, kā arī nedaudz aknās un asinīs. L-karnitīns var palīdzēt uzlabot mitohondriju funkciju, kas ir svarīga hronisku slimību gadījumā un veselīgā novecošanā. Zinātniski ir pierādīts, ka L-karnitīns ir piemērots kā svara zaudēšanas papildinājums. Tā kā L-karnitīns palīdz lielākam taukskābju daudzumam nonākt šūnās, kur tās tiek sadedzinātas enerģijas ražošanai, varētu domāt (un tāda ir plaši izplatīta uzskats), ka tas palielinās spēju sadedzināt taukus un zaudēt svaru. Tomēr cilvēka organisms ir ļoti sarežģīts, un gan cilvēku, gan dzīvnieku pētījumu rezultāti ir pretrunīgi. Lai apstiprinātu L-karnitīna labumu jaunākiem, aktīvākiem cilvēkiem, nepieciešami vēl precīzāki pētījumi. Lai gan L-karnitīns var palīdzēt samazināt svaru aptaukojušiem vai vecāka gadagājuma pieaugušajiem, vispirms ir jāmaina ēšanas paradumi un jāpalielina fiziskā aktivitāte. L-karnitīns var būt noderīgs smadzeņu darbībai. Cilvēku pētījumi rāda, ka ikdienas acetil-L-karnitīna lietošana var uzlabot smadzeņu funkcijas pasliktināšanos, kas saistīta ar Alcheimera slimību un citām smadzeņu slimībām. Dažos gadījumos šī forma pat var aizsargāt jūsu smadzenes no šūnu bojājumiem. Tomēr nepieciešami vēl vairāki pētījumi, lai apstiprinātu ilgtermiņa acetil-L-karnitīna ieguvumus veselīgiem cilvēkiem.

Acetil-L-karnitīna ieguvumi sporta rezultātiem

Pierādījumi par L-karnitīna ietekmi uz sporta rezultātiem ir pretrunīgi. Tomēr vairākos pētījumos novērota neliela labuma ietekme, kas saistīta ar lielākām vai ilgākām ilgtermiņa devām. L-karnitīna ieguvums var būt netiešs un var prasīt vairākas nedēļas vai mēnešus. Tas atšķiras no tādiem papildinājumiem kā kofeīns vai kreatīns, kas tieši var uzlabot sporta sniegumu. L-karnitīns var būt noderīgs atgūšanās periodā, apgādājot muskuļus ar skābekli, uzlabojot izturību, samazinot muskuļu sāpes pēc fiziskas slodzes un aktivizējot sarkano asins šūnu ražošanu.

Acetil-L-karnitīna drošība un blakusparādības

Lielākajai daļai cilvēku 2 grami acetil-L-karnitīna vai mazāk dienā ir samērā droši un bez nopietnām blakusparādībām. Tomēr L-karnitīna piedevas ilgtermiņā var palielināt trimetilamīna-N-oksīda (TMAO) līmeni asinīs. Augsts TMAO līmenis ir saistīts ar palielinātu aterosklerozes risku – slimību, kas aizsprosto artērijas. Nepieciešami papildus pētījumi par L-karnitīna piedevu drošību. Interesanti, ka pārtikas L-karnitīna uzsūkšanās ātrums ir lielāks nekā piedevām. Kā minēts iepriekš, jūsu organisms var arī dabīgi ražot šo vielu no aminoskābēm metionīna un lizīna. Tātad L-karnitīna līmeni organismā nosaka gan jūsu uzturs, gan organisma ražošana. Veģetāriešiem un vegāniem L-karnitīna līmenis bieži ir zemāks, jo viņi ierobežo vai izvairās no dzīvnieku izcelsmes produktiem, tāpēc viņiem ieteicamas L-karnitīna piedevas. Tāpat L-karnitīna piedevas var būt noderīgas arī vecāka gadagājuma pieaugušajiem, jo novecojot L-karnitīna līmenis parasti samazinās.

  • Brandsch, C., & Eder, K. (2002). Effect of L-carnitine on weight loss and body composition of rats fed a hypocaloric diet. Annals of nutrition and metabolism, 46(5), 205-210.
  • Ferreira, G. C., & McKenna, M. C. (2017). L-Carnitine and acetyl-L-carnitine roles and neuroprotection in developing brain. Neurochemical research, 42(6), 1661-1675.
  • Fielding, R., Riede, L., Lugo, J. P., & Bellamine, A. (2018). L-carnitine supplementation in recovery after exercise. Nutrients, 10(3), 349.
  • Flanagan, J. L., Simmons, P. A., Vehige, J., Willcox, M. D., & Garrett, Q. (2010). Role of carnitine in disease. Nutrition & metabolism, 7(1), 1-14.
  • Foster, D. W. (2004). The role of the carnitine system in human metabolism. Annals of the New York Academy of Sciences, 1033(1), 1-16.
  • Huang, A., & Owen, K. (2012). Role of supplementary L-carnitine in exercise and exercise recovery. In Acute Topics in Sport Nutrition (Vol. 59, pp. 135-142). Karger Publishers.
  • Mairbäurl, H. (2013). Red blood cells in sports: effects of exercise and training on oxygen supply by red blood cells. Frontiers in physiology, 4, 332.
  • Pekala, J., Patkowska-Sokola, B., Bodkowski, R., Jamroz, D., Nowakowski, P., Lochynski, S., & Librowski, T. (2011). L-carnitine-metabolic functions and meaning in humans life. Current drug metabolism, 12(7), 667-678.
  • Rebouche, C. J. (2004). Kinetics, pharmacokinetics, and regulation of L‐carnitine and acetyl‐L‐carnitine metabolism. Annals of the New York Academy of Sciences, 1033(1), 30-41.
  • Rosca, M. G., Lemieux, H., & Hoppel, C. L. (2009). Mitochondria in the elderly: is acetylcarnitine a rejuvenator?. Advanced drug delivery reviews, 61(14), 1332-1342.
  • Sahlin, K. (2011). Boosting fat burning with carnitine: an old friend comes out from the shadow. The Journal of physiology, 589(Pt 7), 1509.
  • Spiering, B. A., Kraemer, W. J., Hatfield, D. L., Vingren, J. L., Fragala, M. S., Ho, J. Y., ... & Volek, J. S. (2008). Effects of L-carnitine L-tartrate supplementation on muscle oxygenation responses to resistance exercise. The Journal of Strength & Conditioning Research, 22(4), 1130-1135.
  • Steiber, A., Kerner, J., & Hoppel, C. L. (2004). Carnitine: a nutritional, biosynthetic, and functional perspective. Molecular aspects of medicine, 25(5-6), 455-473.
  • Stephens, F. B., Constantin‐Teodosiu, D., & Greenhaff, P. L. (2007). New insights concerning the role of carnitine in the regulation of fuel metabolism in skeletal muscle. The Journal of physiology, 581(2), 431-444.
  • Villani, R. G., Gannon, J., Self, M., & Rich, P. A. (2000). L-Carnitine supplementation combined with aerobic training does not promote weight loss in moderately obese women. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 10(2), 199-207.