
Faktori, kas ietekmē matu augšanu un stāvokli
Mati aug cikliski trīs posmos: anāgens, katāgens un telogēns (Geyfman et al., 2015). Aktīvās augšanas fāzi sauc par anāgenu, tā parasti ilgst no 2 līdz 6 gadiem (Paus & Cotsarelis, 1999). Šajā fāzē mati aug aptuveni 1 cm mēnesī, un to kopējais garums var sasniegt līdz 75 cm. Šī fāze atšķiras starp dzimumiem – vīriešiem mati aug ātrāk, bet tie nav tik gari un augšanas fāze kļūst īsāka ar vecumu (Braun & Heinrich, 2020). Insulīnam līdzīgais augšanas receptors 1 ir atbildīgs par pāreju no šīs fāzes uz nākamo – katāgenu (Reddy & Garza, 2014), kas ilgst 2 līdz 4 nedēļas. Šajā laikā keratinocīti matu saknē noārdās un augšana apstājas, sakne sašaurinās un pakāpeniski virzās uz ādas virsmu. Telogēna fāzē, kas ilgst apmēram 3–4 mēnešus, mats izkrīt pats no sevis, minimāli ietekmēts no ārējām darbībām (ķemmēšana, mazgāšana, jauna mata augšana). Šī fāze noslēdzas ar atpūtas periodu, pēc kura cikls sākas no jauna (Braun & Heinrich, 2020). Matu augšanas cikla ilgums, īpaši anāgena fāze, lielākoties ir atkarīgs no ģenētikas, un to maz ietekmē ārējie faktori, tomēr matu folikuls ir jutīgs pret vielmaiņu, hormoniem un uzturvielu piegādi galvas ādai (Braun & Heinrich, 2020). Matu folikulā notiek intensīva vielmaiņa, tāpēc nepieciešams pietiekams uzturvielu daudzums. Diētu laikā, badojoties vai slimojot, uzturvielu – vitamīnu, minerālvielu, olbaltumvielu, neaizvietojamo taukskābju – trūkums var mainīt matu struktūru un izraisīt izkrišanu (Rushton, 2002). Zemas kaloriju diētas ar augstu olbaltumvielu un zemu ogļhidrātu saturu samazina glikogēna apvalku folikulā, šūnu augšanu un dalīšanos, mati kļūst retāki, plānāki, vājāki pret ārējiem faktoriem, bet ķermeņa apmatojums var pat palielināties (Castellani, 1947).
Uztura bagātinātāji matu augšanai un veselībai
Matu stāvokļa uzlabošanai var palīdzēt uztura bagātinātāji. Atsevišķas vielas darbojas efektīvi tikai tad, ja tās nonāk galvas ādā, tāpēc iekšķīgi lietojami papildinājumi ir efektīvāki nekā kosmētiskie līdzekļi (Braun & Heinrich, 2020). Parasti ar vienu vielu nepietiek – ir vajadzīgi kompleksi, kas darbojas sinerģiski, piemēram, omega 3 un 6 no zivīm un upeņu sēklu antioksidanti (C un E vitamīni, likopēns), kas būtiski pagarina pirmo augšanas fāzi, salīdzinot ar placebo (Le Floc’h et al., 2015). Cinka, C vitamīna, linsēklu un kosa ekstraktu papildinājumi pēc 6 mēnešu lietošanas būtiski palielina matu blīvumu un biezumu (Ablon, 2016). Cits pētījums parādīja, ka papildinājumi ar C un E vitamīnu, kalciju, biotīnu (B7), folskābi (B9), metionīnu, polifenoliem no sarkanajām vīnogām, B6 vitamīnu, varu un spermidīnu (šūnu augšanu veicinoša viela) palielināja anāgena fāzi par 20% un matu stiprību par 94%, salīdzinot ar placebo grupu (Rinaldi, Sorvellini & Bezzola, 2003). Turpmākie pētījumi ar vairāk dalībniekiem apstiprināja šos rezultātus (Rinaldi, Marzani, Pinto & Ramot, 2017).
Svarīgākās uzturvielas matiem
- Olbaltumvielas ir galvenā matu sastāvdaļa, to trūkums var pasliktināt matu augšanu (Jordon, 1976). Tām jānodrošina 10–20% no kopējās dienas enerģijas (kalorijām), vai 1,6–2,2 g uz ķermeņa svara kilogramu (Schoenfeld & Aragon, 2018).
- Neaizvietojamās taukskābes ir būtiskas normālai organisma darbībai – to trūkums var izraisīt galvas un uzacu matu izkrišanu (Skolnik, Eaglstein & Ziboh, 1977).
- Cinks nepieciešams normālai matu augšanai – tā trūkums izraisa izkrišanu (Malanin, Telegdy & Qazaq, 2007).
- Dzelzs deficīts ir visbiežāk sastopamais – tas izraisa anēmiju, taču pirms tās parādīšanās mati kļūst plānāki, izkrīt, pasliktinās ādas stāvoklis (Finner, 2013).
- Varš nepieciešams keratīna šķiedru stiprumam – deficīts reti sastopams, bet būtiski ietekmē matus (Finner, 2013).
- A vitamīns piedalās šūnu augšanā, bet pārmērīgs daudzums izraisa izkrišanu (Finner, 2013).
- C vitamīns svarīgs kolagēna veidošanai un veselīgai asinsritei (Braun & Heinrich, 2020).
- E vitamīns palīdz šūnu veidošanā, tā trūkums ietekmē ādu, matus un nagus (Braun & Heinrich, 2020).
- Omega 3 un 6 taukskābes ir pretiekaisuma iedarbība un labvēlīgas matiem (Braun & Heinrich, 2020).
- Niacīns (B3 vitamīns) svarīgs vielmaiņai – tā trūkums izraisa pelagru, kas izraisa matu izkrišanu (Kirkland & Meyer – Ficca, 2018).
- Biotīns (B7 vitamīns) nepieciešams matu augšanai un ādas atjaunošanai (Shinde et al., 2020).
- B12 vitamīns nepieciešams olbaltumvielu un tauku vielmaiņai, kā arī DNS/RNS sintēzei – trūkumu var izraisīt noteikti medikamenti vai zarnu darbības traucējumi (National Institutes of Health, 2017).
- Ablon, G. (2016). A 6‐month, randomized, double‐blind, placebo‐controlled study evaluating the ability of a marine complex supplement to promote hair growth in men with thinning hair. Journal of Cosmetic Dermatology, 15(4), 358-366.
- Braun, N., & Heinrich, U. (2020). What Can Complex Dietary Supplements Do for Hair Loss and How Can It Be Validly Measured—A Review. Applied Sciences, 10(14), 4996.
- Castellani, A. (1947). Hypertrichosis of the lanugo hair in malnutrition. British medical journal, 2(4517), 188.
- Coates, P. M., Betz, J. M., Blackman, M. R., Cragg, G. M., Levine, M., Moss, J., & White, J. D. (Eds.). (2010). Encyclopedia of dietary supplements. CRC Press.
- De Jager, J., Kooy, A., Lehert, P., Wulffelé, M. G., Van der Kolk, J., Bets, D., ... & Stehouwer, C. D. (2010). Long term treatment with metformin in patients with type 2 diabetes and risk of vitamin B-12 deficiency: randomised placebo controlled trial. Bmj, 340.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA). (2015). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin E as α‐tocopherol. EFSA Journal, 13(7), 4149.
- Finner, A. M. (2013). Nutrition and hair: deficiencies and supplements. Dermatologic clinics, 31(1), 167-172.
- García-Machado, R. (1975). Zinc and hair. Lancet (London, England), 2(7929), 322.
- Geyfman, M., Plikus, M. V., Treffeisen, E., Andersen, B., & Paus, R. (2015). Resting no more: re‐defining telogen, the maintenance stage of the hair growth cycle. Biological Reviews, 90(4), 1179-1196.
- Jordan, V. E. (1976). Protein status of the elderly as measured by dietary intake, hair tissue, and serum albumin. The American journal of clinical nutrition, 29(5), 522-528.
- Kemnic, T. R., & Coleman, M. (2020). Vitamin E deficiency. StatPearls [Internet].
- Kirkland, J. B., & Meyer-Ficca, M. L. (2018). Niacin. Advances in food and nutrition research, 83, 83-149.
- Langan, R. C., & Goodbred, A. J. (2017). Vitamin B12 deficiency: recognition and management. American family physician, 96(6), 384-389.
- Le Floc'h, C., Cheniti, A., Connétable, S., Piccardi, N., Vincenzi, C., & Tosti, A. (2015). Effect of a nutritional supplement on hair loss in women. Journal of cosmetic dermatology, 14(1), 76-82.
- Malanin, K., Telegdy, E., & Qazaq, H. (2007). Hair loss and serum zinc values among Arab females in Al Ain region, United Arab Emirates. European Journal of Dermatology, 17(5), 446-447.
- Motawi, T. K., Sadik, N. A., Hamed, M. A., Ali, S. A., Khalil, W. K., & Ahmed, Y. R. (2020). Potential therapeutic effects of antagonizing adenosine A 2A receptor, curcumin and niacin in rotenone-induced Parkinson’s disease mice model. Molecular and Cellular Biochemistry, 465(1-2), 89-102.
- National Institutes of Health. (2017). Vitamin B12 fact sheet for health professionals. 2016.
- Reddy, S. K., & Garza, L. A. (2014). The thinning top: why old people have less hair. Journal of Investigative Dermatology, 134(8), 2068-2069.
- Rinaldi, F., Marzani, B., Pinto, D., & Ramot, Y. (2017). A spermidine-based nutritional supplement prolongs the anagen phase of hair follicles in humans: a randomized, placebo-controlled, double-blind study. Dermatology Practical & Conceptual, 7(4), 17.
- Rinaldi, F., Sorbellini, E., Bezzola, P. (2003). Biogena based food supplement: Hair growth enhancer. NUTRAfoods, 2, 1–7.
- Rizzo, G., Laganà, A. S., Rapisarda, A. M. C., Ferrera, L., Grazia, G. M., Buscema, M., ... & Sapia, F. (2016). Vitamin B12 among vegetarians: status, assessment and supplementation. Nutrients, 8(12), 767.
- Rushton, D. H. (2002). Nutritional factors and hair loss. Clinical and Experimental Dermatology: Clinical dermatology, 27(5), 396-404.
- Schoenfeld, B. J., & Aragon, A. A. (2018). How much protein can the body use in a single meal for muscle-building? Implications for daily protein distribution. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15(1), 1-6.
- Shinde, N. N., Nemane, S. T., Katu, Y. M., Mule, A. K., & Kore, S. S, (2020). A Review on Biotin (Vitamin H). International Journal of Research in Engineering, Science and Management 3(4), 2581-5792.
- Skolnik, P., Eaglstein, W. H., & Ziboh, V. A. (1977). Human essential fatty acid deficiency: treatment by topical application of linoleic acid. Archives of dermatology, 113(7), 939-941.